“Картопляний карантин” у Пологах: чи можна купувати/продавати/вживати картоплю? Чому більше варто боятись гуляйпільцям?

Опубліковано в 12:57 Важливі, Новини, У Пологах, У районі, У регіоні    462

Нещодавно ми повідомляли, що у Пологівському районі введено карантинний режим на картоплю. Причиною стало виявлення спеціалістами спалахів картопляної молі.

Згідно з карантинним режимом, забороняється вивіз і продаж рослинної продукції за межами карантинної зони без огляду і дозволу ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області. Якщо землевласники хочуть вивезти продукцію, то вони зобов’язані здійснювати фітосанітарні заходи. Заражена картопля повинна бути технічно переробленою.

За офіційним роз’ясненням ситуації ми звернулись до провідного спеціаліста Держпродспоживслужби у Запорізькій області Олександра Подоляка.

– Карантинний режим наразі введено по всій території Запорізької області. Наприкінці жовтня він почався у Пологівському районі. Виникла картопляна міль внаслідок сприятливих для її розмноження погодних умов, адже весна була сухою і теплою. Її виявили за допомогою спеціальних феромонних пасток. Даний вид молі вражає як саме листя, стебло картоплі, так і плоди.

Протягом 3-5 років спеціалістами буде проводитись відповідний моніторинг та встановлюватись феромонні пастки для знешкодження молі.

Продавати, купувати та вживати бульбу на території Пологівського району не заборонено, але продавці мають мати при собі відповідний сертифікат, якщо картопля не місцева, а завезена. Перед вживанням бульби, варто остерігатись і уважно придивлятись до плодів. Зберігати температурний режим у картопляному сховищі не вище +8 градусів, забезпечити повноцінну вентиляцію. На весні, перед посадкою її ретельно перебрати і викласти у тепле приміщення, де температура вище 8 градусів, при цьому, метелик, що зберігався у бульбі під видом личинки –  вилетить. 

Зауважуємо! У Гуляйпільському районі виявлено 2 види молі: картопляна і томатна, що є більш небезпечною, адже її важче позбутись, для цього вживається цілий комплекс карантинних, організаційно-господарських, агротехнічних і хімічних заходів.

 

Що таке картопляна міль?

Це олігофаг, що пошкоджує картоплю (бульби та вегетативну частину), баклажани, тютюн, томати, перець, паслін, дурман, беладону, фізаліс та інші декоративні пасльонові.

Картопляна міль розмножується у полі та сховищах. Гусениці виїдають паренхіму листків, утворюючи міни на них. гусениця може вгризатися у черешок, і тоді листок гине повністю. Характерна зовнішня ознака пошкодження бульб картоплі гусеницями — скупчення екскрементів на поверхні. Гусениці розвиваються в середині бульб, пронизуючи їх ходами, такі бульби нагадують губку. В окремих бульбах може розвиватись більше 10 гусениць. Бульби картоплі, що сильно пошкоджені картопляною міллю стають непридатними для посадки та переробки.

Розповсюджується картопляна міль на всіх стадіях розвитку з бульбами картоплі і плодами пасльонових культур.

Рекомендується знищувати бур’яни родини пасльонових, як резерваторів шкідника. Рекомендується застосовувати у період вегетації інсектициди дозволені «Переліком пестицидів …», а у сховищах бульби обробляють біопрепаратими: бітоксибацилін, лепідоцид, дендробацилін.

Боротьба з картопляною міллю у сховищі. Основний резерватор картопляної молі – сховище, куди шкідник потрапляє із поля разом з бульбами картоплі і продовжує розвиток. Значна частина пошкоджених бульб у сховищі загниває, втрати становлять до 25-80 %. Активність розвитку і шкідливість картопляної молі на бульбах картоплі в сховищах залежить від температурного режиму зберігання. При 8-10 °C відроджуються лише 2,5 % гусениць, а при нижчих температурах розвиток гусениць і лялечок сильно уповільнюється. Отже, сховища з температурним режимом 3-4 °C найбільш сприятливі для зберігання бульб від пошкодження картопляною міллю і зниження її чисельності. Однак оскільки навіть правильне зберігання картоплі не гарантує загибелі всього запасу шкідника, існує реальна небезпека, що картоплесховище весною стане джерелом заселення пасльонових культур картопляною міллю. У зв’язку з цим з профілактичною метою доцільно проводити обробку бульб картоплі перед закладкою на зберігання.

Залишити відповідь