ОБЕРЕЖНО! Гриби… Померла 1-річна дитина

Опубліковано в 12:36 Важливі, Новини, У регіоні    776

Трагедія сталася в Гуляйпільському районі.

Мати нагодувала свого однорічного малюка грибами. Дитина померла.

Всі обставини події поки не відомі.

Пише: gazeta.zp.ua

На Пологівщині вже другий тиждень поспіль триває грибний сезон. Цьогоріч, наші грибники знайшли кілька нових видів грибів, і, маючи надію, що вони смачні та не шкідливі, активно збирають. Ми застерігаємо не брати до свого кошика тих грибів, які раніше не перевірялись. Це НЕБЕЗПЕЧНО!

Поряд з позитивними і корисними властивостями гриби можуть приносити й шкоду.  Причинами отруєння, в першу чергу, є нездатність відрізняти їстівні та отруйні гриби, а також купівля грибів на стихійних ринках. Крім цього, на біохімічну і видову структуру грибів впливає глобальна людська діяльність. Багато людей не знають правил збору грибів і кладуть у кошик всі підряд: переспілі, червиві і підгнилі гриби, які не придатні до їжі та можуть послужити причиною шлунково-кишкових хвороб.

Основні причини отруєнь:

– вживання отруйних грибів;

– неправильне приготування умовно-їстівних грибів;

– вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

   Симптоми грибного отруєння різні:

  1. Характерні ознаки отруєння – нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла – з’являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв зі сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення, тому легковажити не можна.
  2. Симптоми отруєння – галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності – з’являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.
  3. Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

В Україні зустрічається близько 80 видів неїстівних шапинкових грибів. Приблизно 20 із них – особливо небезпечні для життя людини.

Якщо ви зібралися за грибами, запам’ятайте такі правила:

Уникайте стихійних ринків, купуйте гриби у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих ринках).

Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;

Не збирайте гриби:

  • якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
  • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно і радіаційно небезпечних зонах;
  • невідомі, особливо з циліндровою ніжкою, в основі яких є потовщення, оточене оболонкою;
  • з пошкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або покриті слизом; ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
  • «шампіньйони», в яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

Не порівнюйте зібрані або придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності. Не пробуйте сирі гриби на смак. Ще раз перевірте гриби, особливо ті, які збирали діти. Всі сумнівні треба викинути. Нижню частину ніжки гриба, яка забруднена землею, викидайте. Гриби промийте, у маслюків і мокриць зніміть з капелюшка слизьку плівку.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута. Спочатку їх треба кип’ятити 7-10 хвилин у воді, перший відвар необхідно злити. Лише після цього гриби можна варити або смажити. Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовуються для соління – грузді, маховики та інші, які містять молочний сік, – так ви позбудетесь гірких речовин, які подразнюють слизову оболонку шлунка. У жодному випадку не пригощайте грибами дітей, літніх людей і вагітних жінок. Гриби зеленушка, синяк-дубовик і деякі інші містять отруйні речовини, які в шлунку не розчиняються. При взаємодії з алкоголем отрута розчиняється і викликає бурхливе отруєння. Значна кількість грибів, які дотепер вважалися їстівними, містять мікро дози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також можна отруїтись. Строго дотримуйтесь правил консервації грибів. Неправильно консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання ботулізм.

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль в животі пронос) з’являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку і стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.

При отруєнні грибами негайно викличте «Швидку допомогу». Одночасно, не чекаючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 стаканів кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натискуйте пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля(4,5 таблеток), доки промивні води стануть чистими. Після надання першої допомоги дайте потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, щоб відновити водно-сольовий баланс. З’ясуйте, хто вживав разом з потерпілим гриби, здійсніть профілактичні заходи. Забороняється вживати будь-які ліки і їжу, а тим більше алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів в кишечнику, займатися будь-якими видами самолікування. Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Будьте уважні до грибів! Дотримуйтесь простих правил!

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!

Залишити відповідь