Що можна і чого не можна їсти у Великий піст

Опубліковано в 8:49 Актуально, В Україні, Важливі, Новини, Цікаво та корисно    161

Головному християнському святу Великодню або Воскресінню Христовому передує Великий піст, який у 2021 році починається 15 березня і закінчується 1 травня.

На час Великого посту встановлено цілу низку обмежень в їжі, яких за можливості повинен дотримуватися кожен християнин. Однак, це не означає, що ви зобов’язані катувати себе і близьких. Прості віряни, залежно від умов і стану здоров’я та за погодженням з духівником, можуть пом’якшити піст.

Суворі обмеження не стосуються всіх без винятку дітей, вагітних жінок, матерів-годувальниць і тяжкохворих.

Що можна їсти у Великий піст

Великий піст передбачає очищення перед Великоднем, причому не тільки духовне. Він триває 48 днів, протягом яких прийнято дотримуються особливих правил у харчуванні. Хоча існують обмеження, і їх чимало, список дозволених продуктів досить великий. Від самого першого дня посту заборонені продукти тваринного походження, тому люди їдять рослинну їжу.

Основними продуктами на цей період стають овочі, фрукти і крупи.

Включайте в щоденне меню картоплю, моркву, буряк, баклажани, кабачки і гарбуз. Не забувайте про капусту. На столі має бути не тільки білокачанна, а й червонокачанна, цвітна, брокколі, брюссельська і пекінська. Загляньте в засіки і дістаньте звідти солоні огірки, консервовані помідори, квашену капусту.

На столі має бути багато зелені. У супи і овочеві рагу додавайте петрушку, кріп і кінзу, в салати – зелену цибулю, руколу і шпинат. Можете використовувати дикорослі трави: черемшу, кропиву, кульбабу, м’яту і подорожник (у дозволеній для харчування кількості).

Особливо варто згадати про фрукти і ягоди. Дозволено все без винятку. Їжте їх більше і в будь-якому вигляді: свіжі, запечені або в салатах.

Джерелом білка за відсутності м’яса під час Великого посту можуть стати всі види бобових. Горох, квасоля, сочевицю, сою і нут використовуйте для супів і гарнірів.

Урізноманітніть раціон грибами. Солоні грузді, мариновані опеньки або лисички, суп із сушених грибів – ці страви здатні не тільки наситити, але і порадувати під час посту.

Жодних обмежень для горіхів і насіння. Додавайте їх в страви або їжте просто так. А салати із зелені і свіжих овочів готуйте з додаванням насіння льону або кунжуту.

Одне з головних місць в кулінарії Великого посту займають крупи. Тут теж жодних обмежень. Гречана, вівсяна, перлова, рис і пшоно в будь-якому вигляді. Введіть в домашнє меню каші на воді з додаванням овочів, плов з сухофруктами, голубці з пшоном, перець, фарширований рисом і грибами.

Що не можна їсти під час Великого Посту

Існує ціла низка продуктів, які заборонені до вживання під час Великого посту. Це стосується перш за все м’яса і м’ясних виробів. На період посту доведеться забути про ковбасу, сосиски, шинки і буженину.

Всі види птиці: курка, індичка, качка, гусак – теж під забороною.

Під час посту не можна їсти молочні продукти. Забудьте на час посту про сири, вершкове масло, сметану та кисломолочні напої.

Купуючи продукти в магазині, прочитайте склад, щоб бути впевненим, що вони не містять заборонених інгредієнтів.

Рибу за період Великого посту дозволено їсти лише двічі – 7 квітня на Благовіщення і у Вербну неділю (у 2021 році це 25 квітня). Напередодні Вербної неділі, в Лазареву суботу, 24 квітня, дозволено їсти рибну ікру.

Щодо вживання морепродуктів думки різняться. Хтось каже, що їх можна їсти по суботах і неділях, а хтось наполягає на тому, щоб подавати їх до столу подібно лише на Благовіщення і у Вербну неділю. Суворого припису тут немає, але погодьтеся, що морепродукти належать скоріше до їжі тваринного походження, яка заборонена церковним статутом.

Втім, морська капуста та інші водорості, які є рослинною їжею, дозволені.

Чи можна у Великий Піст їсти хліб і макаронні вироби

Оскільки більшість людей не уявляють свого столу без хліба, це питання стає одним з найголовніших. Відповідь на нього проста, але із застереженням. Хліб та інші хлібобулочні вироби дозволені, якщо вони пісні, тобто приготовані без застосування яєць, молока і вершкового масла. Це означає, що дозволена будь-яка пісна випічка: хліб, лаваш, пироги і пиріжки з яблуками або капустою.

Те ж стосується і макаронних виробів. Якщо ж в магазині вам не вдасться знайти спагеті, вермішель або ріжки без додавання яєць, ви можете приготувати домашню локшину відповідно до вимог посту.

Чи можна у Великий Піст їсти яйця

Щодо яєць відповідь однозначна – яйця повністю виключаються з раціону. Водночас заборонено вживати будь-які продукти, що містять яйця, а значить не тільки хліб, будь-яка випічка і макаронні вироби повинні бути без яєць, а й запіканки, тісто для вареників і пельменів, майонез, десерти.

Напої, які можна і не можна пити під час Великого посту

Особливі приписи на період Великого посту стосуються не тільки страв, але і напоїв. Під забороною перебувають молоко та всі його похідні: вершки, кисле молоко, ряжанка, йогурт, кефір та інші кисломолочні напої. Якщо ви звикли пити чай з молоком, то коров’яче молоко замініть кокосовим, соєвим або мигдальним. Ці продукти рослинного походження і тому дозволені для вживання.

Під час Великого посту дозволено пити воду, соки, компоти, киселі, квас.

Не відмовляйте собі в чаї. Дозволено будь-який: чорний, зелений або червоний. Згадайте про користь квіткових і ягідних чаїв і заварюйте м’ятний, липовий і малиновий або готуйте настій шипшини.

Алкоголь протягом Великого посту заборонено. Заборона стосується як міцних алкогольних напоїв, так і пива.

Дозволено невелику кількість вина (1 келих) по суботах, неділях і на Благовіщення. Вино має бути легке, найкраще червоне сухе, і його слід розбавляти водою.

Залишити відповідь