В Запорізькій області молодик помер від ботулізму

Опубліковано в 18:11 Важливі, Новини, У регіоні    566

Як повідомляє “Медіа центр”, вчора, 19 квітня, в інфекційному відділенні Запорізької обласної лікарні від захворювання на ботулізм помер 32-річний житель м.Енергодар.

Чоловік вживав у їжу в’ялену рибу, куплену на місцевому ринку, після чого, в нього різко погіршилось самопочуття. Чоловіка було госпіталізовано. При встановленні діагнозу лікарі та родичі зіштовхнулися з проблемою – сиворотки проти даного захворювання не змогли дістати ані в лікарнях Енергодару, ані запорізьких лікарнях. Доки родичі шукали потрібну вакцину на “чорних” ринках, дорогоцінний час було втрачено. Хоча вакцину і везли, проте запізно – молодик помер.

Як повідомляють пологівські медики, зараз особливо небезпечно вживати рибу та консервовану продукцію. Ботулізм – це харчове отруєння зумовлене споживанням продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини. Причиною захворювання на ботулізм найчастіше стає вживання продуктів домашнього консервування: м’яса, риби, рідше – овочів.

Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, що були погано вимиті, неправильно термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Ботулізм не можна визначити за кольором чи смаком, бо мікроорганізм який спричиняє хворобу не псує продукти.

Ботулізм також може виникати внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та м’ясних продуктів домашнього приготування.

Аби вберегтися від ботулізму потрібно уникати споживання:

– в’яленої копченої солоної та консервованої риби,
– м’ясних та рибних консервів,
– консервів домашнього виробництва.

Отже, шановні пологівці, пам’ятайте про небезпечне захворювання. Саме в цей період треба уважно спостерігати за тим, що ви їсте, та що купуєте.

Оля Белименко

Залишити відповідь