До уваги грибників: пам’ятайте про небезпеку!

Опубліковано в 15:22 Важливі, Новини, У Пологах, У районі    558

Нещодавно Пологівщину облетіла звістка про жінку, яка потрапила до лікарні з симптоматикою отруєння грибами. Постраждала – тридцятирічна пологівчанка, яка, на щастя, вже одужує та закінчує курс лікування в стаціонарі. Діагноз, який було встановлено медиками, на перший погляд просто шокує: молода жінка, споживаючи в їжу гриби, отруїлася токсинами, які накопичились в них.

“Як ми всі знаємо, дикорослі гриби мають здатність вбирати в себе токсини, отримані з зовнішнього середовища. Особливо небезпечні ті, які ростуть поблизу джерел токсичних впливів: біля підприємств, залізничних колій, обабіч автомагістралей тощо” – попереджує завідуюча епідвідділом Тетяна Одинець.

У людини, яка вживала в їжу гриби, що накопичили в собі токсини, можуть бути різні прояви харчового отруєння – від помірного до ускладненого. Про наявність токсинів у грибах не свідчить зовсім нічого. Від звичайного їстівного гриба вони не відрізняються ні запахом, ні кольоровими чи смаковими показниками, ні зовнішнім виглядом. Токсико-інфекція, яка потрапляє до організму, швидко виводить його з ладу. Ані термічна обробка, ані замочування чи миття не убезпечить вас від токсичного впливу – попереджають медики.

Тож, шановні земляки, будьте обережними. Зважте всі “за” та “проти” перш ніж вийти на полювання за грибами. Піклуйтесь про власне здоров’я та не ризикуйте. А дикорослим, часто небезпечним грибам, завжди можна знайти альтернативу.

Оля Белименко

Залишити відповідь