ОБЕРЕЖНО! Виявлено вірус африканської чуми свиней 📹

Опубліковано в 15:34 Важливі, Новини, У регіоні    576

Згідно результату дослідження Дніпропетровської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у пат. матеріалах від 2-х свиней, що належать ФГ «Спайдер» у селі Омельник Оріхівського району, виділено ДНК- вірус африканської чуми свиней.

Африканська чума свиней – дуже заразна вірусна геморагічна хвороба. Входить до переліку особливо небезпечних хвороб тварин, затвердженого Міжнародним епізоотичним бюро.

Експерт відзначив, що зараз Інструкція Держпродспоживслужби з профілактики та боротьби з хворобою стала значно м’якшою. Якщо ще півтора року тому доводилося спалювати усіх свиней в радіусі трьох кілометрів, то сьогодні проводяться аналізи, після яких здорових тварин забивають.

Як вірус передається?

Вірус АЧС достатньо стійкий та при низьких температурах може жити до 7 років. Головна його слабкість – сильна спека. Тож, у літню спеку ризик зараження значно зменшується.

Природнім «резервуаром» хвороби є дикі кабани. Основним джерелом збудника є хворі тварини та їх останки, секрети й екскременти. АЧС надзвичайно заразна та передається контактним шляхом.

Передача збудника АЧС здійснюється при безпосередньому контакті з хворою твариною, харчовими продуктами або сировиною, отриманими від неї. Причому збудник може залишатися на всьому, що контактувало із зараженою свинею: на інших тваринах, кормах, одязі та взутті, в ґрунті, у воді, на поверхнях.

Що буде, якщо з’їсти м’ясо хворої тварини?

Не трапиться абсолютно нічого. Вірус ніяк не впливає на людський організм, втім як і на інших тварин. Ним хворіють тільки свійські та дикі свині. Що стосується отруєнь, вони відбуваються не через АЧС, а від кишкової інфекції через несвіжість чи недостатній обробіток м’яса.

Навіщо ж тоді спалювати свиней з АЧС, якщо м’ясо безпечне, а його термічна обробка вбиває збудник? На жаль, ніхто не може дати гарантій, що «хворе» м’ясо пройде необхідну обробку. Сало, консерви, кістки і т. п., скоріш за все, збережуть у собі вірус та призведуть до поширення хвороби.

Як розпізнати, що свиня захворіла саме АЧС?

Симптоми вірусу дуже схожі на симптоми грипу у людини. Тварина стає кволою, відмовляється від їжі, у неї підіймається температура.

Господарі нерідко починають лікувати свиню антибіотиками, противірусними препаратами, ще не розуміючи, що це АЧС. Але нічого з того не допоможе. До речі, вірус африканської чуми свиней чимось схожий на вірус Ебола у людини. Вони мають схожу природу – геморагічну та від них не існує вакцин та ліків. Люди виліковуються завдяки комплексному застосуванню препаратів, котрі підвищують супротив організму та борються з проявами хвороби. Але 100-відсоткових гарантій немає.

Що ж стосується АЧС, спробувати вилікувати тварину краще навіть не намагатися. Ймовірність дуже низька. А якщо враховувати фінансові витрати – воно того не варте.

На другому етапі на тілі свині починають з’являтися плями. Власники тварин іноді плутають її з іншою небезпечною, але виліковною, хворобою – бешихою (рожа) свиней.

Як же відрізнити?

При АЧС плями не мають чіткого контуру, вони синюшно-червоного кольору – вірус вражає дрібні сосуди, що призводить до крововиливів. Плями з’являються спершу на вухах, животі, підгрудді, в паховій зоні тобто там, де шкіра є найтоншою. Бешиха супроводжується червонуватими плямами, що мають чітку форму й контур.

Часто АЧС виявляється, коли людина звертається до лікаря, підозрюючи саме бешиху.

Як захистити домашнє господарство?

• АЧС майже на 50 % подібна до класичної чуми свиней, тому вакцина від цієї хвороби може незначно збільшити спротив організму тварини;
• їжу необхідно піддавати термічній обробці (пропарювати, заливати кип’ятком);
• не випускати тварин з загону;
• регулярно прибирати місце з дезінфікуючими засобами утримання;
• перед тим, як заходити до загону, витирати взуття ганчіркою (або об килимок), змочений у дезінфікуючих засобах;
• перешкодити потраплянню в сарай бродячих тварин;
• боротися з гризунами та комахами;
• не відвідувати карантинні зони та не приймати звідти передачі.

Інформує: Пологівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області

Залишити відповідь