Обережно, зараз сезон захворюваності на ГКІ

Опубліковано в 16:09 Новини, У районі    431

Сьогодні особливо доречно згадати про гострі кишкові інфекції (далі ГКІ).

 Літо за вікном, спека, на прилавках ринків та магазинів продукція, що швидко псується і яку ми вживаємо в їжу…

Маємо безліч причин знати більше про небезпечні захворювання, які складають групу ГКІ: сальмонельоз, дизентерія, ротовірусні інфекції тощо.

В Україні щодня реєструються різні прояви ГКІ. Люди, інколи забуваючи про власну безпеку, купляють, м’яко кажучи, не дуже свіже м’ясо, яйця, ковбаси та тістечка, які зберігаються не належним чином, без холодильних установ.

Ситуацію з захворюваністю на Пологівщині коментує завідуюча епідвідділом Тетяна Одинець.

«Так, кількість випадків захворювання пологівців на ГКІ дещо збільшилась.  Зараз реєструються ГКІ, в основному, ротавірусної етиології. Першочерговою причиною захворювання є вживання продукції, купленої на узаконених торгівельних місцях. Тут не слід ігнорувати людський фактор. Для прикладу: м’ясо-молочні та будь-які продукти, що швидко псуються, зберігалися при кімнатній температурі +29 – +30 півдоби, а потім були вжиті в їжу. Що може бути зі здоров’ям споживача? Залишається тільки здогадуватися…

Основний фактор зараження – вживання в їжу рибної та м’ясної ( 35%)продукції зі збудниками захворювання та немитих або оброблених нітратами овочів та фруктів (65%). . З середини травня по червень включно маємо 18 випадків захворювання на ГКІ. На сьогоднішній день ( починаючи з січня 2019року) на Пологівщині маємо 37 зареєстрованих випадків захворювання, з яких:

18 занедужавших – діти

У 30 громадян – встановлені причини захворювання

12 пологівців – захворіли на ротавірусну інфекцію

20% – заразились через вживання м’ясної та рибної продукції, придбаної на ринках та в магазинах Пологівщини» – повідомляє Тетяна Сергіївна.

 «Обов’язково слід додати, що при перших симптомах захворювання на ГКІ – часте блювання та рідкі випорожнення, не зволікайте та звертайтесь до лікарні. Адже своєчасна кваліфікована допомога лікарів допоможе одужати найшвидшим часом» – радить лікарка.

«Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо. Будьте обережні, не купуйте продукцію на стихійних ринках, та в будь-яких пунктах продажу, де відсутні умови належного зберігання товару. Дбайте про своє життя та здоров’я» – попереджає начальник Пологівського РУ ГУ ДПСС в Запорізькій області Віктор Поляк.

Залишити відповідь