
Сьогодні Всесвітній день яйця. Розвінчуємо популярні міфи про яйце
В австрійському місті з назвою Відень, у 1996-му році, на плановій конференції однієї поважної організації під назвою International Egg Commission – «Міжнародна яєчна комісія», її делегатами було запропоновано встановити щорічне свято – Всесвітній день яйця. Днем святкування була обрана дата 2-ої п’ятниці жовтня.
Розвінчуємо популярні міфи про яйце
Від яєць товстіють.
Ця вигадка з’явилася, швидше за все, у зв’язку з великою кількістю жиру в жовтку. Але це всього лише логічний умовивід. А ось вам результати великомасштабного наукового дослідження, проведеного американцями з Коннектикутського університету: після сніданку з яйцем почуття ситості зберігається довше. Крім того, встановлено, що після яєчного сніданку в обід люди з’їдають менше їжі, а від цього, природно, знижується ризик розвитку ожиріння. І ці властивості яєць цілком можна використовувати для схуднення. Американські вчені так і записали в своєму резюме: «1-2 яйця в день можуть використовуватися в програмах лікування ожиріння». На жаль, експерти нічого не сказали про ліпотропні речовини, які запобігають жировій інфільтрації печінки. Метіоніну, холіну і лецитину в курячому яйці міститься чимало. Залишилося лише додати, що калорій в яйці не так вже й багато – приблизно 80 ккал (якщо врахувати, що 1 яйце в середньому важить 53 г).
Курячі яйця менш корисні, ніж перепелині.
А ця байка взагалі незрозуміло ким народжена. З одного боку, багато лікарів цілком серйозно рекомендують в раціоні замінити курячі яйця на перепелині при серцево-судинних захворюваннях, особливо при атеросклерозі. А з іншого боку – є результати біохімічного аналізу складових речовин яєць, про яких лікарі не знати не можуть. І в цих результатах значиться, що, по-перше, склад вітамінів і мікроелементів в курячих і перепелиних яйцях приблизно однаковий. По-друге, речовин, які мають відношення до профілактики та лікування атеросклерозу (кональбумін, лізоцим, флавонпротеідсіаловая кислота) в курячому яйці більше, ніж в перепелиному. А по-третє, холестерину в перепелиних яйцях побільше, ніж в курячих. Загалом, якщо вже й лікуватися яйцями від атеросклерозу, то швидше за курячими, а не перепелиними. Повинно бути, байка про суперпользе перепелиних яєць – це все-таки народна творчість або рекламна акція виробників перепелиних яєць, а деякі некомпетентні лікарі просто пішли у них на поводу.
Від яєць буває атеросклероз.
Цю «пісню» ми заспівали років 30 назад і до сих пір ніяк не можемо від неї відмовитися, хоча висновки були всього лише умоглядні, засновані на присутності в жовтках холестерину. Однак наукові дані вже давно спростували вплив яєць на появу атеросклерозу. По-перше, крім холестерину, в яйцях є і його антагоністи – фосфоліпіди, яких за кількісним складом більше. По-друге, встановлено, що більшу частину холестерину з яйця організм (а конкретніше – печінку) використовує для утворення жовчі і клітинних мембран. Тобто яєчний холестерин йде в справу, а не гуляє по організму. По-третє, Всесвітня організація охорони здоров’я в одному зі своїх доповідей авторитетно заявила, що холестерин їжі не є фактором ризику атеросклерозу – наукою це не встановлено. Полінасиченими кислоти в їжі – встановлений ризик атеросклерозу, а холестерин з їжі – немає.
Яйця – «важка їжа».
Ця байка також виходець з народного середовища. Передумова «яєчної тяжкості», швидше за все, знаходиться в хворий печінці та підшлунковій залозі деяких хворих людей. У них після яєць, зварених круто, нерідко з’являється тяжкість в правому боці, що свідчить про неприйняття такої їжі. І дійсно, при захворюваннях цих органів не рекомендується їсти яйця. Однак застереження стосується лише «крутих» яєць. А яйця всмятку є дуже навіть можна, якщо немає індивідуальної нестерпності. А ще краще зробити омлет. Що ж стосується «тяжкості» яєць, то це абсолютно неправильна думка. Навпаки, яйця надзвичайно «легка» їжа, причому дуже приваблива для організму, адже це єдиний продукт, який засвоюється на 98%, причому без великої напруги організму! (До речі, після засвоєння яєць в організмі не залишається «шлаків»! Це встановлений факт.) Більш того, якщо яйця зварені некруто, то вони переваряться в шлунку буквально за 1 годину. Тобто ні про яку «тяжкості» яєць мова йти не може.
Сире яйце корисніше вареного.
Це, безумовно, міф народний, народжений елементарним незнанням біохімічних особливостей продукту. А вони, стосовно до яєць, такі: сирий білок надзвичайно важко розщеплюється і утилізується з організму. А виною тому речовина антітріптаза, яке міститься в сирому білку і заважає його розщеплення. До речі, ось в цьому випадку про куряче яйце можна сказати «важка їжа». Але тільки не про варений продукт, який засвоюється ідеально. Настільки, що варені білки включають навіть у найсуворіші дієти, де вкрай необхідно не навантажувати шлунково-кишковий тракт і травну систему в цілому. Крім того, саме сире яйце можна визначити як «шкідливий», оскільки в ньому міститься ще й авидин – речовина, яка зв’язує біотин (вітамін групи Н). Його вживання призводить до дуже неприємних наслідків, наприклад при біотин-вітамінної недостатності буває лускатий дерматит, депресія, млявість, можуть навіть атрофуватися сосочки мови. Загалом, сирі яйця є все ж не варто.
Помаранчеві жовтки корисніше жовтих.
Це народна байка. З’явилася, швидше за все, від того, що насичений колір приємніше оку, а від цього перекинути місток до «корисного» дуже просто. Народ навіть придумав вельми забавне пояснення: сільська курочка, мовляв, нагулялась під сонцем, ось її жовтки і забарвилися в яскравий колір, і такі жовтки бувають тільки у сільських курей. Насправді колір жовтка залежить від корму. І у курей з птахофабрики теж можна «зробити» помаранчевий жовток, якщо годувати їх кантаксантин – спеціальною харчовою добавкою. Взагалі корисність яйця визначається багатьма факторами – корм, вид птиці, час знесення і так далі. Якщо вже говорити про корисність, то най-най вважається яйце, знесене влітку, а не взимку, до того ж курочка повинна не на птахофабриці сидіти, а по двору на траві гуляти.
Яйце з білою шкаралупою корисніше, ніж з червоною (коричневою).
Насправді даремно народ спаплюжив яйця з темною шкаралупою – вони за складом корисних речовин не відрізняються від білих, просто такі яйця несуть певні види курей. І вони дуже подобаються виробникам, оскільки відмінність між такими яйцями все-таки є, і полягає воно в фортеці шкаралупи. При транспортуванні в магазини коричневі яйця менше б’ються, так як їх шкаралупа міцніша, ніж у білих яєць.
Скільки яєць можна їсти.
У цьому питанні – скільки лікарів, стільки й думок. Коли були гоніння на яйця в зв’язку з холестерином, деякі доктора жорстко обмежували споживання до 1 яйця в тиждень. Частина лікарів досі радять всього 3-4 яйця в тиждень. Насправді всі ці поради з розряду гіпотетичних. А американські вчені провели спеціальне дослідження, причому дуже великомасштабне, до нього залучили 120 тисяч (!) Чоловіків і жінок, за якими спостерігали протягом 14 років. Вчені чітко фіксували кількість з’їдених в тиждень яєць, а також всі інфаркти міокарда та інсульти, що трапилися у випробовуваних. Результат отримали однозначний: у тих, хто з’їдав 7-14 яєць на тиждень, інфаркт і інсульт траплявся не частіше, ніж у тих, хто з’їдав всього 1 яйце в тиждень. Звідси і висновок американських вчених: 1-2 яйця в день ніякої шкоди здоров’ю не завдадуть.
Як же насправді потрібно ставитися до яєць? Дуже просто: яйця є продуктом високої живильної і біологічної цінності. У них сконцентровані абсолютно всі компоненти, необхідні для розвитку живого організму, причому вони знаходяться в оптимально збалансованому стані.
Ключові фактори, які слід враховувати при виборі якісних комплектуючих для тракторів МТЗ, щоб забезпечити їхню оптимальну продуктивність та довговічність
Під час повномасштабної війни, коли багатьом українцям довелося терміново покинути свої домівки та не вдалося зібрати документи, повторна видача свідоцтв та витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян особливо […]
Жительку Пологівського району підозрюють у колабораційний діяльності. Олена Баранник проголосила себе головою цивільної адміністрації на окупованій території. 8 грудня у суді міста Запоріжжя відбулось підготовче засідання у цій справі. Про […]
Гранати, автомат Калашникова та близько 270 набоїв різного калібру зберігав житель Гуляйполя на території свого домоволодіння. Правоохоронці вилучили зброю та відкрили кримінальне провадження за фактом незаконного поводження з нею. 28 листопада під час проведення перевірки оперативної […]
Запорізький напрямок і тимчасово окупована частина Пологівського району зустрічає ЗСУ. Йдучи зранку містом, я нарахувала 86 трупів окупантів по обидві боки дороги – розповідає пологівчанка. За інформацією Генштабу сьогодні зранку, […]
Вчора, 23 листопада, близько 18:00 у автомобілі зрадника здетонував вибуховий пристрій. «Люблю дивитись як воно горить, як вони бігають, суїтяться» За попередніми даними, колаборантом виявився колишній голова Пологівської районної ради […]
Більшість людей, яким потрібна юридична допомога, не є кваліфікованими юристами та можуть мати мало реальних знань у галузі права. Це робить пошук та вибір відповідного адвоката дуже схожим на гру […]
Швидкий огляд одразу 3-х навушників JBL: Club 709 BT, Club 950 NC та Club One
Раніше судимий мешканець Кам’янка-Дніпровського району, дізнавшись від жінки, що скоро стане батьком її дитини, наважився на страшний злочин. Він задушив свою жертву клейовою стрічкою та сховав тіло у вигрібній ямі. […]
В рамках реалізації загальнодержавної програми підтримки населення, яке потерпає від збройної агресії окупанта, перші громади Запорізької області уже розпочали доставляти домогосподарствам дрова для опалення в зимовий період. Так, 37 домогосподарств […]
Учора окупанти завдали ракетного удару по об’єкту інфраструктури в обласному центрі. Під ворожим вогнем опинилися й жителі Пологівського та Василівського районів. Інформації про потерпілих не надходило. 16 листопада армія рашистів […]
Евакуацію дітей-сиріт, дитячих будинків сімейного типу та інтернатних закладів, а також допомогу міжнародних організацій у цьому процесі обговорили на нараді очільника ЗОВА Олександра Старуха з керівниками структурних підрозділів. Заступниця начальника […]