УВАГА! Сальмонельоз серед нас!

Пологівське районне управління Держпродспоживслужби попереджає жителів Пологівського району не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі та необладнаних для торгівлі швидкопсувними продуктами. Не наражайте себе свідомо на небезпеку!

Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella, характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму.

Першоджерелом інфекції вважаються сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, свині, коні, вівці, кури, качки, гуси, а також дикі водоплавні птахи. Ці тварини роками здатні виділяти збудника з сечею, фекаліями, молоком, слиною і бути джерелом зараження для людини, що доглядає за ними, при транспортуванні, обробці та зберіганні туш. Останнім часом почастішали випадки зараження людей на сальмонельоз через вживання курячих яєць.

Джерелом інфекції також може бути людина, яка хвора на сальмонельоз, або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає. При зараженні від людини до людини механізм передачі переважно фекально-оральний, тобто через брудні руки, тільки в рідкісних випадках контактно-побутовий – при догляді за хворими, в тісному колективі, особливо в дитячому.

У 96-98 % випадків інфікування пов’язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі. За ризиком забруднення сальмонелами продукти харчування розташовують так:

  •  яйця і вироби з них,
  •  м’ясо тварин і вироби з нього,
  •  риба і морепродукти,
  •  молоко і молокопродукти,
  •  овочі та фрукти.

Сальмонели характеризуються високою стійкістю в зовнішньому середовищі, вони здатні не лише виживати, але і розмножуватися не змінюючи при цьому зовнішній вигляд і смак продуктів харчування. Так, у сирому м’ясі зберігаються життєздатними близько 6 місяців ( у тушках птиці – понад рік), у солоному та копченому м’ясі– до 75-80 днів, у молоці – 4-9 годин і більше, маслі вершковому – до 4 місяців, кефірі – до 1 місяця, сирах – до 1 року, в яєчному порошку – від 3 до 9 місяців, на яєчній шкарлупі – від 17 до 24 днів, у хлібобулочних виробах – від 1 до 15 днів, квасі, напоях –від 1 до 5 днів. У продуктах дитячого харчування – кашах, сумішах, бульйонах, овочевих супах, молочних киселях – залежно від температури навколишнього повітря вони живуть від 2 тижнів до 1 місяця. Тому всі суміші для немовлят мають бути щойно приготовленими. Сальмонели стійкі до дії високих температур – для повної гарантії знищення сальмонел у шматках м’яса вагою 200– 300 грамів його необхідно варити протягом 2,5–3,5 годин.

У воді річок та озер сальмонела живе 3– 90 днів, водопровідній воді – 1-2 місяці й довше. У випорожненнях, ґрунті, кімнатній пилюці, на поверхні предметів і тканинах вони зберігають життєздатність від 10 днів до кількох років, у кормах для тварин – до 2 років.

За результатами лабораторних досліджень, причин масового отруєння у двох ресторанах японської кухні в Харкові, в результаті чого постраждали 87 осіб. (19 червня 2021, 13:39)

У Чернівецькій області в селі Іспас у дитсадку отруїлися 26 дітей. (3 червня 2021, 16:49)

Схожі публікації
12.08.2022

Виїзд на тимчасово окуповану територію, а також переміщення вантажів (товарів) здійснюється у складі колон через визначений блокпост: с. Кам’янське. Формування колон для виїзду здійснюється на майданчику за адресою: вул. Оріхівське […]

28.07.2022

1 липня Верховна Рада України ухвалила закон щодо особливостей судового провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи в умовах воєнного чи надзвичайного стану та на тимчасово окупованих […]

27.07.2022

Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкти, які спрямовані на зміну оподаткування транспортних засобів, що ввозяться на митну територію України. Йдеться про законопроєкти №7448, №7466, та №7468, які передбачають внесення […]

30.04.2022

Пані війна прийшла до нашої країни, 8 років вона панувала в зоні ООС, але наразі замахнулася на всю Україну. Простягла свої лапи вона й до нашого краю. Читачка надіслала нам […]

11.04.2022

Мурахи шкірою… Поетичний фронт теж існує! Лише вчитайтесь… Це вірші про наш край, про наших бійців, про наших волонтерів, наш народ та ворожу стидобу. Автор Марусій Андрій: * * * […]

08.04.2022

Додаток “Дія” під час війни кілька разів змінював перелік послуг та опцій. З’явилися нові функції, але водночас й перестали працювати деякі старі, через зупинку діяльності певних відомств та організацій. Та […]

07.04.2022

☝️Нагадуємо, де можна нас читати новини від ПІК ❇️ САЙТ: https://p-i-k.zp.ua/ ❇️ Вайбер: ♦️ ПІК-новини: https://invite.viber.com/?g2=AQABBqLmrkcVkElnJPkau8CdsFM7vg6zOjjYTWCeaUDvl1D48tRLkQNUIHawiKvx ♦️ ПІК-Запоріжжя: https://invite.viber.com/?g2=AQBlFCKu13V1f05EGIlIkfCqOLkk23Qnw1HIkphoQ5vYam9%2FnH6fmGzdb6pnUOH3 ♦️ ПІК-Мелітополь: https://invite.viber.com/?g2=AQBKhbd6VfUgs05D9%2FTG%2Fr6rIWnxtBOI3CK33wKLkbHscumIC4aNZatSfFgPAhz5 ❇️ Фейсбук: ♦️ ПІК-новини: сторінка https://www.facebook.com/PIKnoviniZP ♦️ Група […]

06.04.2022

У Нацполіції запрацювала телефонна «гаряча лінія» для родичів загиблих внаслідок військових дій рф в Україні Відтепер рідні загиблих від рук окупантів можуть звернутися за консультаціями та роз‘ясненнями щодо процедури їх […]

27.03.2022

Нажаль, не всі знають про основне зараз, і досі потрапляють у вкрай неприємні та плачевні ситуації. Тож, нагадуємо: Документи Документи, які необхідно мати при евакуації: паспорт, водійське посвідчення, свідоцтво про […]

26.03.2022

Переселенці, які переїхали з зон бойових дій у більш безпечні області, отримають по 2000 грн від українського уряду. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у понеділок, 21 березня. За словами […]

08.02.2022

У ВР зареєстрували законопроєкт №7023, який передбачає зниження податку на додану вартість харчових продуктів, які вироблені в Україні, до 0%, а також на послуги ЖКГ — до 7%. Такі ставки […]

08.02.2022

Міняти програму навчального процесу розпочнуть уже цього року. Повідомляється, що Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров має намір трансформувати уроки інформатики у школах та запровадити уроки з підприємництва. За словами Михайла […]